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Question 1.  Please clarify questions 31, 32, and 33 which state "the classification of small business members of the JV carries forward to the JV . . .".
Answer 1.  Answers are imbedded in the comments below:
As I understand it, companies may join together (as provided in various SBA regulations) to form a joint venture or may organize as a prime/sub in order to submit an offer.  Yes, that is correct.   If offering as a joint venture, the JV would be a separate legal entity (partnership, LLC, or corporation). Yes, that is correct.   Some SBA regulations allow the JV to be treated as 8(a), or SDVO, or HUBZone if the joint venturers are one of those categories, or if the managing venturer is one of those categories.  There are SBA regulations that allow an 8(a) and a large business to form a joint venture and retain the 8(a) status but only if there is a pre-existing SBA Mentor-Protégé agreement in place.  In addition, the SBA must approve the joint venture agreement prior to award of a contract.  There are no regulations that allow for this for SDVOSB or HUBZone businesses.    In the absence of those circumstances, however, I can find nothing that suggests that a JV of several companies in different categories (woman-owned, SDB, etc.) would be designated in one or more of those categories.  If the joint venture is comprised of all small businesses, the Representations and Certifications for the joint venture should have each small business category checked that is applicable to the members of the joint venture. If my interpretation is incorrect, would you please point me to the correct regulatory or other authority?  I understand that each member of the JV would also be completing its own Reps & Certs.   Only one Representations and Certifications is prepared for the joint venture.   If the joint venture is comprised of small businesses only, then the joint venture is not considered to be affiliated and is considered a small business.  Each applicable small business category should be checked on the Representations and Certifications.  My concern is with how to complete the Reps & Certs for the JV entity which would be awarded the contract and responsible for performance.       Where the relationship is prime/sub, it seems that the prime must complete the certification about its particular category but cannot certify that the categories of its subcontractors are applicable to the prime.  Yes, that is correct.   Of course, the subs would complete their own Reps & Certs as appropriate.  No, that is not correct.  Subcontractors do not complete Representations and Certifications. In accordance with Section K-001, (a), the principle representative of the joint venture would be awarded the contract and be responsible for performance.  All members of the joint venture would sign the certification in K001.

 

Question 2: Answer 36b states that for purposes of 52.219-14 and 13 CFR 125.6(g) [now 125.6(i)] the required 50% of the work may be performed by the SB prime and first tier SB subs.  I understand this to be applicable if the requirement of 13 CFR 121.103(h)(3) is met and all participating businesses are small under the NAICS code and operating as a JV (even if in prime/sub form).  I don't think this would apply if the prime contractor had a team consisting of both large and small businesses.  Could you confirm or correct my interpretation?

Answer 2. In the 8 July Questions and Answer 36(b), the reference cited should have been 125.6(i) instead of 125.6(g).  If a small business prime contractor submits a proposal and indicates in the section L-10 that it chooses to be considered under the small business set-aside, then the fifty percent limitation in FAR 52.219-14 would apply.  The small business offeror in this scenario could have a large business as a team member (i.e. large business subcontractor) and a small business team member (i.e. small business subcontractor) but would still have to comply with the fifty percent limitation cited in the clause.  The small business team member could help the prime meet the 50% requirement per 13 CFR 125.6(i).
 

Question 3: I cannot find 52.219-23 Notice of Price Evaluation Adjustment for Small Disadvantaged Business Concerns in the RFP.  Is it meant to be there?  Perhaps I am missing it.  The one for HUBZones is included.
 

 Answer 3: This clause has been suspended through 23 Feb 05 by Ms Diedre Lee, Director, Defense Procurment and Acquisition Policy.
Question 4:  Please advise if the 8000/6000 keystrokes will be determined with or without spaces?

Answer 4:  The keystrokes are determined with spaces.
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