MEMORANDUM FOR HQ USAF/ILEH





14 Jul 03

 

FROM:
AFLSA/JACL-ULT


139 Barnes Drive Suite 1


Tyndall AFB FL 32403-5319

 

SUBJECT:  Proper Utility Rate for Housing Privatization Projects (Your Memo, 24 June 03)

 

1. In subject letter you asked for a formal opinion justifying the use of the “non-Federal rate”
[1] for utility sales to the operators of privatized housing.  You make reference to an OSD “informal opinion” that charging the “DoD rate”
[2] was permissible.  While I have never seen a copy of this informal opinion (which to the best of my knowledge was never reduced to writing), it is my understanding that it dealt with a single project for which a solicitation had already been issued and considerable negotiations conducted based on the charging the lesser rate had taken place.

 

2.
The internal Air Force guidance on how to set utility sales rates is found in AFI 32-1061.  However, AFI 32-1061 is currently silent on what rate is to be charged the developers or occupants of the current privatized housing programs.  It does address the occupants of privately owned mobile homes located on government-owned sites and the prior privatized housing programs (military housing projects insured by the government under Title 12, United States Code, Section 1701, National Housing Act, and Section 810, Projects [Wherry Housing]) and provides that these customers pay the nonfederal rate, except that if the actual cost to the government in providing the service is less than the local prevailing rate, the collection of the difference is waived.  While these provisions are not controlling as to the current question, the references and rationales that underlie them are.

 

3.
The housing at issue is being constructed under the authority of 10 U.S.C. 2871 et seq.  The normal way in which this housing operates is that it is built and maintained by a private developer who leases it to the individual military member.  At least in the normal Air Force project, the rent is set at the member’s housing allowance, minus a “utility allowance.”  The “utility allowance” is set at 110% of the average utility cost for a unit of that size and type in the preceding year.  It is up to the developer to arrange for utility service to the project.  Depending on the circumstances (including state laws and local franchised service territories), the developer may choose to have the local servicing utility provide service directly to the units, to purchase the commodity (e.g., gas or electricity) in bulk from the private market and redistribute it to the units, or to purchase the commodity from the Air Force and redistribute it to the individual unit lessors.  While it is in the best interest of the developer/project owner to do everything feasible to control utility costs (through either conservation to reduce usage or seeking alternative suppliers to reduce the price per unit), the individual tenant is not affected by price changes, as increases in utility costs are offset by decreases in rent, and decreases in utility costs are offset by an increase in rent (it is only by using less of the commodity than 110% of the average usage for the type and size of unit that the individual tenant can gain a financial advantage).  The utility commodity is being sold to the developer, a nonfederal entity, and the fact that the developer is going to resell a large portion of it to the individual service member  tenants is immaterial.  If the service member were the direct customer, it is likely that the services would be provided without reimbursement, as Appendix 1 of the Department of Defense Financial Management Regulation (DoD FMR or just FMR), Volume 11A, Chapter 4, entitled “Benefits for Which No Charge Shall Be Made” lists that services requested by members of the U.S. Armed Forces in their capacity as Service members as the first category of users that are not required to reimburse the government for the services provided.  This portion of the FMR is the basis for the provision at paragraph 3.4.2 of AFI 32-1061, which provides that utilities are provided without reimbursement to the occupants of public quarters, family housing, transient billeting facilities, and unaccompanied personnel housing facilities when use of the quarters is without charge or when the rental charge is a percentage of the basic allowance for quarters (see also AFI 32-6001, Family Housing Management). 

 

4.
Section 2872a of 10 USC provides that “The Secretary concerned may furnish utilities and services referred to in subsection (b) in connection with any military housing acquired or constructed pursuant to the exercise of any authority or combination of authorities under this subchapter if the military housing is located on a military installation.”  The next sentence provides that “The Secretary concerned shall be reimbursed for any utilities or services furnished under subsection (a).”  However, it does not provide any guidance on how the amount to be reimbursed should be calculated, nor is a definition of “reimbursed” found in Section 2871, which is the general definitions section for the subchapter.  However, in the absence of any special definition the common and ordinary definition can be presumed to be what was meant by the legislatures.  The Merriam-Webster Dictionary defines “reimburse” as “to pay back to someone or repay (reimburse travel expenses)” or “to make restoration or payment of an equivalent to (reimburse him for his traveling expenses).”  This strongly implies that the rate to be charged to the owner of a privatized housing project for utilities should be one that recovers the government’s full cost of providing the service and commodity in question. 

 

5.
This implication is well supported by other statutes and regulatory guidance.  Subsection (a) of 31 U.S.C. 9701 provides that “It is the sense of Congress that each service or thing of value provided by an agency (except a mixed-ownership government corporation) to a person (except a person on official business of the United States Government) is to be self-sustaining to the extent possible.”  There is no doubt that utilities are a “service or thing of value” and that the housing privatization developer is not a person “on official business of the United States Government.”

 

6.
This statute does not provide a methodology to be used when calculating the amount to be charged, although it does contain a list of factors that should be considered, the first of which is the costs to the government.  Accordingly, it is necessarily fleshed out in a series of administrative regulations and enactments. The first of these is OMB Circular A-25, which establishes federal policy regarding fees assessed for government services and for sale or use of government goods or resources.  This circular provides that it is the objective of the United States Government to

 


a.
ensure that each service, sale, or use of government goods or resources provided by an agency to specific recipients be self-sustaining;


b.
promote efficient allocation of the nation's resources by establishing charges for special benefits provided to the recipient that are at least as great as costs to the government of providing the special benefits; and


c.
allow the private sector to compete with the government without disadvantage in supplying comparable services, resources, or goods where appropriate.  

7.
The OMB Circular is implemented by the DoD Financial Management Regulations.  Chapter 4, Volume 11A of the DoD FMR deals with the setting of user charges.  It provides the following at paragraph 040201:

It is DoD policy not to compete with available commercial facilities (see DoD Directive 4100.33, “Commercial Activities Program Procedure") in providing special services or in the sale or lease of property to private parties and agencies outside the Federal Government.  However, when a service or sale is made that conveys special benefits to recipients, above and beyond those accruing to the public at large, a reasonable charge shall be made to each identifiable recipient, except as otherwise authorized by the Secretary of Defense.

However, since 10 U.S.C. 2872A specifically authorizes providing utilities to privatized housing this policy does not need to be considered further.

8.
The next paragraph, 040202 of Chapter4 is entitled “Costing” and sets out the principles and methods to be used in calculating the amount to be charged.  It provides the following:

A charge shall be imposed to recover the full cost to the Federal Government of rendering a service or the fair market value of such service, whichever is higher. Fair market value shall be determined in accordance with commercial rates in the local geographical area.  In the absence of a known market value, charges shall be made based on recovery of full costs to the Federal Government.

In dealing with utility rates, the fair market value rule is generally spoken of as the “local prevailing rate.”  AFI 32-1061 at paragraph 3.8.3.1 provides that for public schools, occupants of privately owned mobile homes, government civilian employees renting quarters owned or controlled by the Air Force, and occupants of military housing projects insured by the government under Title 12 U.S.C., Sections 1701 and 810, it is not necessary to charge the local prevailing rate if the government’s actual cost is lower than that rate.  Since privatized housing under the current statutory authority is very similar to these earlier programs, the same policy considerations that underlie the original decision also support its extension to the current program.

9.
Paragraph 040402 of Chapter 4 of Volume 11a of the FMR contains a non-exhaustive list of the cost factors that should be included.  These are


a.
civilian salaries or wages, including the full cost of benefits, such as leave, retirement, and medical and life insurance,


b.
military personnel services, including retirement, other personnel support, leave, and permanent change of station factors, and


c.
materials, supplies, travel expenses, communications, utilities, equipment and property rental, and maintenance of property and equipment. 


d.
Depreciation expense and interest on investment (currently at a 10 percent annual rate) (see OMB Circular A-94, “Discount Rates to be Used in Evaluating Time- Distributed Costs and Benefits”) for DoD-owned fixed assets.


e.
Other operational, administrative, and accessorial costs incurred by the activity while establishing standards and regulations and research in support of the service performed.

In the case of utility services, these provisions were carried forward and implemented by paragraph 3.8.3 and 3.8.4 of AFI 32-1061 and are combined into what is known as the full or nonfederal rate.

10.
The developer of privatized housing on Air Force installations is not a part of the Federal Government.  Accordingly, they must be treated in the same manner as any other nongovernmental entity (e.g., a public school or credit union) that requests to be provided with utility services.  Absent specific statutory authority to charge a lower (i.e., less that full cost recovery) rate (which to the best of my knowledge does not exist), the current directives require that the charge for utility service at minimum must be not less than the full cost to the United States government of providing that service.  To charge less than the full cost of providing the service is to in effect give a subsidy to the recipient of the below-cost service.  In the context of privatized housing that subsidy might (if substantial enough) need to be considered as a part of the government’s contribution to the project and thus impact the “scoring” of the project by the Office of Management and Budget (OMB).  Accordingly, considering both the nature of the projects and the guidance of the governing statutes, directives and regulations the correct rate to be charged to the developer is the “nonfederal rate” calculated in accordance with the provisions of paragraph 3.8.4 of AFI 32-1061.

 

 









//Signed 14 Jul 03//

 

Bill C. Wells, Lt Col, USAF
Chief, Utility Litigation Team

 

 

 

 

�[1]  What is referred to as the “non-Federal rate” is a rate, normally charged to customers who are not a part of the Federal government that recovers the full cost to the government of providing the product or service. 


�[2]  What is referred to as the “DoD Rate” is the rate normally charged under AFI 32-1061 to customers that are part of the Department of Defense and recovers only a portion of the actual cost of providing the service.  In particular, administrative overhead, military labor and the cost of capital are not included. 





